Jakob Lybeck (Libeck) tuli ylioppilaaksi Turun akatemiaan 1673. Opiskelun ohella hän työskenteli puunleikkaajana ja sai 1673 akatemian stipendin siitä, että hän oli leikannut ”kuvioita”, joilla painettiin koristeita akatemian julkaisuihin, lähinnä väitöskirjoihin. Tämä edellytti paitsi kätevyyttä myös taiteellista kyvykkyyttä. Sitä Lybeckillä oli myös muusikkona, sillä hän sai 1675 tuomiokirkolta 50 taalarin maksun pasuunansoiton opettamisesta kahdelle teinille – pasuunaa näet käytettiin kirkollisena soittimena.

Lybeck lienee varhaisin nimeltä tunnettu keskipohjalainen muusikko. Oliko hän perehtynyt pasuunan soittamiseen vasta Turussa vaiko jo koulupoikana Pohjanmaalla, jäänee selvittämättä.

Lybeck vihittiin 1675 papiksi ja määrättiin pataljoonan saarnaajaksi Pohjanmaan rykmenttiin. Tanskaa vastaan syttyneessä sodassa hän joutui samana vuonna vangiksi, ja hänet vietiin Kööpenhaminaan. Päästyään 1676 vapaaksi hän liittyi Riiassa olevaan rykmenttiinsä.

Vuonna 1682 Lybeckistä tuli Oulun triviaalikoulun apologisti (kirjoitus- ja laskentoluokan opettaja) ja 1685 Pohjanmaan Pyhäjärven kappalainen. Täällä hän riitaantui erään talollisen, Matti Matinpoika Niemen kanssa ja valitti 1686 joutuneensa pitämään rukouspäivänä jumalanpalveluksen pappilassa Niemen riistettyä kirkon avaimen. Niemi oli ollut Pyhäjärven kirkonisäntänä mutta joutunut eroamaan väärinkäytösten takia, mikä lienee ollut yhtenä syynä hänen kaunaansa pappia kohtaan. Lybeckillä näyttää olleen muitakin vastustajia, eikä riidan perimmäisiä syitä tunneta.

Helmikuun 16. päivänä 1690 muutamat pyhäjärveläiset odottivat jumalanpalveluksen jälkeen kappalaista kirkon ovella ja Matti Niemen ja Matti Antin-poika Toivosen käskystä muutamat nuoremmat miehet raahasivat Lybeckin kirkkomaan laidalle ja heittivät hänet aidan yli. Sen jälkeen papilta revittiin erottamisen merkiksi kaapu ja liperit. Papinheittäjät tuomittiin oikeudessa ankariin rangaistuksiin. Lybeck sai kuninkaalta lupauksen paremmasta virasta, mutta kuoli 1693 ennen kuin ehti saada sellaista.

Vanhemmat

talollinen, nimismies ja kirkonisäntä Johan Mattsinpoika Lybäck Bråttön kylästä ja Margareta Erikintytär

Mustasaaressa 20.4.1677 Susanna Erikintytär Ångerman, kuollut 1733 Pyhäjärvi