Kuvataiteilija Aino Luukinen syntyi 12.10.1949 Utajärvellä. Hän valmistui kuvataiteen opettajaksi Helsingin yliopistosta vuonna 1993. Luukinen opetti kuvataidetta Kiiminkijoen ja Oulujoen opistoissa ja sitten Raahessa kahdeksan vuoden ajan. Elämäntyönsä hän teki Haukiputaan lukiossa kuvataiteen lehtorina.

Aino Luukinen tunnettiin energisenä, innostavana ja luovana opettajana, joka paneutui työhönsä koko sydämellään. Hän oli vahva kulttuuripoliittinen vaikuttaja, joka oli mukana myös Haukiputaan lukion kansainvälisessä toiminnassa. Kuvataidetta Luukinen opetti useita vuosia myös harrastuspiireissä.

Taitelijana Luukinen maalasi, piirsi sekä teki grafiikkaa ja maalasi tilaustöinä myös muotokuvia. Hänen taiteessaan näkyy rakkaus luontoon. Ensimmäiseen näyttelyynsä Luukinen osallistui 1980. Sen jälkeen hänellä oli useita yksityis-, ryhmä- sekä yhteisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Luukisen töitä on Oulun taidemuseon kokoelmissa, Iin ja Kiimingin kuntien sekä Kuusamon ja Raahen kaupunkien kokoelmissa sekä myös yksityiskokoelmissa mm. Costa Ricassa, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Aino Luukisen aktiivisin taidepoliittinen kausi ajoittui 1980-luvulle, jolloin hän toimi Oulun taiteilijaseuran varapuheenjohtajana (1986–1988) ja sittemmin myös puheenjohtajana (1989–1991). Luukinen järjesti monia kuvataidepoliittisia keskustelutilaisuuksia, joiden julkilausumissa otettiin kantaa mm. Pikisaaren kokonaissuunnitteluun, Oulun kaupungin ateljeeasuntoihin ja kuvataiteen prosenttiosuuteen julkisessa rakentamisessa.

Vuonna 1991 Luukiselle myönnettiin Kiimingin kunnan kulttuuripalkinto. Kulttuuripalkinnon lisäksi hän sai tunnustuksia ja apurahoja Valto Pernun säätiöltä, Suomen Kulttuurirahastolta, Oulun Saskioilta ja Kiimingin kunnalta. Kiimingin kunnan kulttuurilautakunnan puheenjohtaja hän oli 1981–1984.

Aino Luukinen oli innokas kirjallisuuden ystävä. Muina harrastuksinaan hän kirjoitti runoja, matkusteli sekä neuloi villapuseroita ja sukkia. Luukinen rakasti luontoa ja kulki mielellään metsissä marjastaen, sienestäen ja kalastaen. Hän kuoli yllättäen 29.8.2008 lapsuudenmaisemissaan Utajärven Sanginkylällä.

• Perkkiö, Tuula: Kuvataiteilijan sivellin pysähtyi. Kaleva 8.10.2008, s. 28.
  • Kärki, Vesa: Aino Luukinen esillä Kiimingissä: edesmennyttä taiteilijaa ja taidevaikuttajaa muistellaan näyttelyssä ja seminaarissa. Kaleva 30.6.2010, s. 20.
  • Ukkola, Terttu: Paratiisikukkia suolla. Rantapohja 3.7.2003, s. 11.