Martti Lukka syntyi Muhoksella 9.7.1907. Hän viehättyi musiikista jo lapsena soitellessaan paimenessa ollessaan pajupilliä ja leppätorvea. Nuorena hän oppi lukemaan nuotteja ja alkoi soittaa myös kannelta. Ennen varusmiesaikaansa hän sai sotilassoittokunnan ylikapellimestarilta Pellonperältä yksityisopetusta torvensoitossa.

Armeijan käytyään Martti Lukka lähti vuonna 1928 Haapaveden kansanopistoon. Koko opiskeluaikansa hän säesti opiston aamuhartauksien virret harmonilla. Kansanopistosta palattuaan Lukka ryhtyi maanviljelijäksi, mutta häneltä jäi silti aikaa puuhasteluun musiikin parissa.

Martti Lukan soitinvalikoimansa oli laaja, mutta erityisesti torvet olivat aina tärkeä osa hänen elämäänsä. Ennen sotia Lukka kuului Muhoksen suojeluskunnan torvisoittokuntaan ja toimi sen johtajanakin. Soittokunnalla riitti esiintymisiä, ja joskus soitettiin jopa koskiveneessä keskellä Pyhäjoen kuohuja. Sodassa seitsenhenkinen soittokunta menetti kuitenkin neljä jäsentään, ja sen toiminta hiipui. Vuonna 1959 Lukka perusti Muhoksen Torvipojat -nimisen puhallinorkesterin, jonka esiintymisvahvuus oli noin 25. Orkesteri tuli laajalti tunnetuksi, ja Lukka johti sitä noin kymmenen vuoden ajan. Myös kantele oli Martti Lukalle hyvin mieluinen soitin. Hänen kanteleensoittoaan on kuultu Amerikassa asti, sillä 1950-luvulla sitä nauhoitettiin Yhdysvaltojen radiokanavia varten ja esitettiin arviolta 50 miljoonalle kuulijalle.

Martti Lukka harrasti myös kuorolaulua kansanopiston kuorossa, kirkkokuorossa, suojeluskunnan kuorossa ja Muhoksen nuorisoseuran kuorossa. Lisäksi hän perusti vuonna 1973 Oulun eläkeliiton kuoron, jota hän johti yli 2 vuotta. Lukka alkoi sanoittaa ja panna sävelmiä paperille 1960-luvulla. Sivutöinä häneltä syntyi myös runoja, ja vuonna 1989 hän julkaisi runokokoelman Orastava maa. Monet Lukan sävellyksistä saivat innoituksensa kotiseudusta, esimerkiksi moniosainen Muhos-kantaatti ja Muhoksen kotiseutulaulu. Myös hengelliset ja isänmaalliset aiheet inspiroivat häntä. Mittavan, 150 runoa, 106 sävellystä ja 91 eri lehdissä julkaistua artikkelia käsittäneen teoskokoelmansa hän luovutti Muhoksen kotiseutuyhdistyksen arkistoon.

Martti Lukka ehti toimia lukuisissa luottamustehtävissä, kuten Muhoksen kunnanvaltuustossa, Muhoksen Säästöpankin hallituksessa, Muhoksen kunnan tilintarkastajana, Oulun seudun metsänhoitoyhdistyksessä, Muhoksen Osuuskaupan hallituksen jäsenenä, Muhoksen nuorisoseuran esimiehenä sekä Muhoksen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana. Kotiseututyö olikin erityisen lähellä hänen sydäntään, ja ansioistaan tällä saralla hän sai 1.12.1978 tasavallan presidentin myöntämän kotiseutuneuvoksen arvonimen.

Jaakko ja Maria Sofia Lukka

Aini Kangas