Kansanedustaja Jaakko Liedes, yksi merkittävimmistä henkilöistä Iin työväenliikkeen historiassa, syntyi Iissä vuonna 1886. Hän kävi kansakoulun ja kaksi vuotta käsityökoulua, jonka jälkeen hän työskenteli niin puuseppänä, satamatyömiehenä kuin höyrypurren perämiehenäkin. Vuodesta 1910 eteenpäin hän hankki elantonsa pienviljelijänä Iissä. Vuosina 1915–1925 Liedes oli Iin satamatyöosuuskunnan toimitusjohtaja.

Vuonna 1924 Jaakko Liedes valittiin eduskuntaan Iin työväenyhdistyksen nimeämänä ehdokkaana. Hän edusti työväkeä ja pienviljelijöitä vuoteen 1930 saakka, jolloin hänet vangittiin ns. kommunistilakien nojalla ja vietiin kolmeksi vuodeksi Tammisaaren vankilaan, ”kommunistiyliopistoon”. Liedes oli ollut poliittisten syiden vuoksi vangittuna jo vuonna 1918.

Valtakunnanpolitiikan ohella Liedes vaikutti myös kunnallisella tasolla Iin kunnanvaltuuston puheenjohtajana vuonna 1924 ja Iin kunnanhallituksen puheenjohtajana vuosina 1946–1955.

maanviljelijä Kaarlo Liedes ja Margareta Mikkola

Hanna Järvenpää