Olli Ollinpoika Laurila, joka otti koulutiellä veljiensä tavoin isän sukunimestä latinaistetun Lauraeus-nimen, opiskeli Turun akatemiassa. Hänet promovoitiin filosofian maisteriksi 1679. Vuonna 1678 Lauraeus mainitaan Turun katedraalikoulun director cantuksena, mikä osoittaa hänet musiikkimieheksi ja hyväksi laulajaksi. Vuonna 1681 Olaus Lauraeus nimitettiin hänen vanhemman veljensä kuoltua tämän seuraajaksi Turun tuomiokapitulin notaarin virkaan. Samana vuonna Olaus Lauraeus oli ehdolla Turun akatemian valtiotieteen ja historian professoriksi, mutta hän ei kuitenkaan saanut tätä virkaa. Sen sijaan hänet nimitettiin jo 1681 Pohjanmaan varhaisimman yliopistoon johtavan koulun, Oulun triviaalikoulun, ensimmäiseksi rehtoriksi. Lauraeuksen rakkautta musiikkiin osoittaa, että koulutalon yläkerta varattiin hänen ehdotuksestaan oppilaiden musiikinharjoitukseen. Olaus Lauraeus suomensi Turussa ollessaan useita hallituksen julistuksia ja asetuksia ja julkaisi 1681 juhlarunon kuningatar Ulriika Eleonooran kruunaamisen kunniaksi. Oulussa hän julkaisi latinankielisen logiikan oppikirjan oman koulunsa käyttöön.

nimismies Olli Sipinpoika Laurila ja Saara Pietarintytär

Puoliso

Anna Forsman, syntynyt 1663, kuollut tammikuu 1726 Oulu, vanhemmat Kajaanin linnan komendantti, majuri Juhana Pietarinpoika Forsman ja Susanna Juhanantytär Pictorius, hänen 1. avioliitossaan (2. puoliso Uudenkaarlepyyn pitäjänapulainen ja pedagogi Lauri Matilainen)