Sievin Jyringissä syntynyt Vilho Kyrölä oli monipuolinen kulttuurinviljelijä: lehtimies, pakinoitsija, runoilija, taide- ja kirjallisuuskriitikko. Hän kävi Työväen akatemian 1945–46 ja suoritti sanomalehtitutkinnon Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa 1949. Hän tuli 1948 Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oy:n perustaman Maalaiskoti-lehden toimittajaksi Kokkolaan, ja kun lehden taival päättyi jo alkuvaiheessa paperinsaantivaikeuksiin, toimi Kyrölä Keski-Pohjanmaan monipuolisena kulttuuritoimittajana 1948–53 ja sen ohessa toimitussihteerinä 1954–67 aina odottamattomaan poismenoonsa asti. Lisäksi Kyrölä toimi sihteerinä Nuoren Voiman Liitossa 1947–48 ja avustajana useissa lehdissä, mm. Suomen kuvalehdessä, Sosialistisessa aikakauslehdessä ja Suomen sosialidemokraatissa, sekä Yleisradiossa. Opiskeluaikanaan Helsingissä Vilho Kyrölä osallistui aktiivisesti mm. kulturellin Kerho 33:n toimintaan, joka tulkitsi, pohti ja kritikoi aikansa taide-elämää ja kulttuuri-ilmiöitä.

Talvi- ja jatkosodassa Kyrölä palveli lääkintämiehenä ja lääkintäryhmän johtajana. Sotilasarvoltaan hän oli kersantti.

Vuonna 1944 Kyrölältä ilmestyi runokokoelma Kuin vuoren alta, tulenkantajien hengessä syntynyt, taiteellisesti hioutunut, muodoltaan vapaamittainen runoteos. Kirjajulkaisu jäi kuitenkin Kyrölän ainoaksi hänen elinaikanaan. Hänen kuolemansa jälkeen julkaistiin hänen työnantajansa toimesta pakinakokoelma Akustiikkaa (1968). Se sisältää Keskipohjanmaassa ilmestyneitä pakinoita, joiden kirjoittajana oli nimimerkki Akusti. Teoksen alussa luonnehtii sieviläissyntyinen kirjailija Eero Hietala Vilho Kyrölän kirjoittajakuvaa. Pakinoitsija Akusti samoin kuin nimimerkit Hyyryläinen ja Vi-ki olivat Vilho Kyrölän nimimerkit. Vi-ki oli erityisesti kulttuuripakinoitsija, joka otsakkeen ”Vikinää” alla ruoti tarkkanäköisesti ja varsin monipuolisesti yhteiskunnan kulttuuri-ilmiöitä. Kansan keskuudessa erityisesti Akustin pakinat olivat luettuja ja suosittuja. Niissä Kyrölä liikkuu kotoisessa piirissä – hän kuvaa kansanihmisiään uskottavasti, hauskasti ja ehdottoman suopeamielisesti, pilaillen heidän mukanaan mutta ei koskaan heidän kustannuksellaan. Pakinoissaankin Kyrölä pohtii myös yleisinhimillisiä ongelmia.

Kyrölälle on myönnetty I ja II luokan Vapaudenmitali.

talollinen Frans Mikko Leanderinpoika Kyrölä ja Mariana Tanelintytär Ruuttula