Lydia Saranen syntyi Pihlajavedellä 14.5.1879 pienviljelijä Elias ja Hanna Sarasen perheeseen. Lydia kävi Oulun diakonissalaitoksen koulun ja valmistui diakonissaksi vuonna 1907.

Marraskuun puolivälissä 1907 Lydia Saranen tuli Tampereelta Haapavedelle kiertäväksi sairaanhoitajattareksi. Hän kiersi kodeissa hoitamassa sairaita ja antamassa apua ja neuvoja kaikissa sairaanhoitoon liittyvissä asioissa. Työskenneltyään paikkakunnalla kolme vuotta hän avioitui paikallisen suntion pojan, Juho Alfred Komun kanssa.

Lydia Komun työ kiertävänä sairaanhoitajana oli raskasta. Matkat potilaiden luo olivat pitkiä, tiet huonoja ja kulkuneuvot onnettomia. Matkat taittuivat kuitenkin pyörällä tai suksillam, ja ”Komun täti” oli aina valmis lähtemään sairaiden luo vuorokaudenajasta ja säästä riippumatta. Näitä sairaskäyntejä piti tehdä usein hyvinkin puutteellisiin paikkoihin; kaikissa taloissa ei potilailla ollut edes välttämättömimpiä pukineita, ja näille Lydia antoi vaatteita vaikka omistaan. Lydia Komu teki kutsumustyötään tunnollisesti suhtautuen kanssaihmisiinsä lempeästi ja ystävällisesti. Hän osasi kuitenkin olla myös lujaluontoinen, etenkin hoitomääräystensä suhteen, joita piti noudattaa tarkasti.

Vuonna 1927 valmistui Haapavedelle sairaala Juustomäen rinteeseen. Sielläkin Lydia Komu työskenteli aika ajoin tuuraten varsinaista ylihoitajatarta etenkin tämän lomien aikana. Tulirokko- ja kurkkumätäepidemian aikoina oli Lydian oma koti kulkutautisairaalana ja hän itse toimi pätevänä hoitajana.

Kiertävällä sairaanhoitajalla oli paljon työtä, mutta Lydialla riitti silti aikaa harrastuksiinkin. Hän esimerkiksi kuului Lotta Svärd -järjestöön koko sen olemassaolon ajan. Lisäksi hän osallistui paikkakuntansa seurakuntatyöhön ja diakoniatoimintaan, etenkin ompeluseuroihin. Yhteisvastuukeräyksissä Komun täti keräsi peräti kahdella listalla, joista toinen oli tarkoitettu äveriäämmille ja toinen vähävaraisemmille. Hän kuului jonkin aikaa myös kunnan sosiaalilautakuntaan ja lauloi nelisenkymmentä vuotta innokkaasti kirkkokuorossa.

Lydia Komu lopetti kiertävän sairaanhoitajan työt vuonna 1960, mutta vielä eläkkeelle jäämisensä jälkeen hän kulki yhä pitkin ja poikin laajaa pitäjää auttaen sairaita ilman palkkiota. Hän kuoli Oulaisten sairaalassa 24.8.1966.

pienviljelijä Elias Saranen ja Hanna Saranen

Puoliso

Komu, Johan (Juho) Alfred, syntynyt 10.12.1877 Haapavesi, kuollut 16.12.1928 Leningrad. Vanhemmat suntio Aleksi Juhonpoika Komu ja Anna Sofia Pihlajaniemi.

• Haapavesi ennen ja nyt III. 1974
  • Järvenpää, Kati: Haapaveden voimanaisista näyttely. Pyhäjokiseutu 7.5.2008, s. 19