Sivut

Lahja Koivunen syntyi 18.11.1898 Kaarinassa Turun lähellä Kaarlo Koivusen ja Ida Aleksandra Koivusen (o.s. Pennanen) ensimmäiseksi lapseksi. Hänen sisaruksiaan olivat siskot Kyllikki ja Päärly sekä veljet Pellervo ja Angervo.

Vuonna 1907 Kaarlo-isä sai töitä Kuusamosta maatalousneuvojana ja Koivuset muuttivat Kuusamoon. Perhe asettui asumaan kirkonkylään.

Lahja osoitti kiinnostusta taiteeseen piirtelemällä viivoja huurtuneeseen ikkunaan. Isä valmisti lapsikatraalle käärepaperista piirustusvihkon, johon kaikki lapset piirtelivät. ”Ihan nauratti, kun iso lehmä mahtui pienelle paperille”, muisteli Lahja.

Lahjan kyvyt huomasi ensimmäisenä papiston apulaisena ollut rouva vuonna 1919. Rouva kehotti vanhempia lähettämään Lahjan alan koulutukseen. Uusi Aura -nimisestä turkulaisesta päivälehdestä löytyi ilmoitus Turun piirustuskoulun lukukauden alkamisesta. Innoissaan Lahja matkusti kievarikyydillä Ouluun ja sieltä junalla Turkuun. Hän asui Peltolassa setänsä luona piirustuskoulun ajan vuosina 1919–1924. Piirustuskoulun jälkeen hän täydensi grafiikan opintojaan Harry Henrikssonin johdolla Turussa 1936–1939.

Lahja palasi Kuusamoon opintojensa jälkeen. Hän hoiti lehmiä, piti kukkakauppaa ja veljilleen taloutta.

Kuusamosta tuli Lahjan ikiaikainen innostuksen lähde. Vaikka Kuusamo olikin kaukana Suomen taiteen mekoista, hän säilytti taiteellisen hermonsa arjen ahdistuksesta herkkänä ja luovana. Kuusamon luonto piirtyi ikiajoiksi hänen innoituksensa lähteeksi, varsinkin naavaiset kuuset. Niiden kanssa hän saattoi jopa keskustella, samoin kuin kukkien, joilla jokaisella oli oma sielukas olemuksensa.

[Kuva: taiteilija työssään]Tekniikat, joita Lahja käytti taiteessaan olivat öljyväri, kuivaneula, akvarelli ja pastelli. Hänen tuotantonsa oli pääosin grafiikkaa 1930-luvun loppupuolelle saakka; tämän jälkeen hän teki myös öljyvärimaalauksia.

Tuotannollisesti hänen töistään voi erottaa kaksi kautta: harmaa kausi, jota kesti 1960-luvulle saakka, ja värikäs ja valoisa kausi 1970-luvun lopusta alkaen.

Suurimman osan tuotannostaan Lahja antoi ystävilleen ja tutuilleen Kuusamossa. Hän antoi töitään myytäväksi kiertävälle taidekauppiaalle, jonka ansiosta hänen taiteensa levisi ympäri Suomea. Lahja Koivusen taide on arvostettua ja tunnettua suomalaisessa taidemaailmassa.

Koivunen järjesti näyttelyitä mm. Helsingin Strimbergillä vuosina 1955 ja 1971 ja Oulussa vuosina 1954 ja 1973. Lisäksi hän oli yhteisnäyttelyssä Oulun II taidepäivillä vuonna 1955 ja Kalotti 70:ssä Torniossa. Useita omia näyttelyitä Lahja järjesti Kuusamossa. Koskaan arvostelut eivät olleet vähätteleviä.

Lahja Koivunen sai Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Suomen rahaston apurahan vuonna 1970 ja Virranniemen rahaston apurahan vuonna 1971.

Kuusamon kunta omistaa runsaasti Koivusen öljyväritöitä ja grafiikkaa. Niitä on sijoitettu kunnanvirastoon ja muihin kunnan omistamiin tiloihin. Monien töiden aiheet ovat Kuusamon luonnosta: Kiutaköngäs, Ristikallio, Ruka, Korouoma ym. Koivusen tauluja on myös monilla muilla yhteisöillä ja yksityisillä ihmisillä.

Kuusamon kunta on järjestänyt pysyvän Lahja Koivusen näyttelyn Porkkatörmän museotilan yhteyteen.

Koivunen oikeutettiin valtakunnalliselle taiteilijaeläkkeelle vuonna 1973. Viimeinen valmistunut maalaus on nimeltään Mistelipuu vuodelta 1981. Viimeiset työnsä hän maalasi vasemmalla kädellään, koska hän menetti oikean käden toimintakyvyn. Viimeiset vuotensa Lahja Koivunen eli Kuusamon terveyskeskuksen kroonikko-osastolla.

Lahja Koivunen kuoli tapaninpäivänä 26.12.1989. Hänet muistetaan Kuusamon omana taiteilijana ja hyväntekijänä: useimmat hänen näyttelyistään olivat hyväntekeväisyysnäyttelyitä.

Opinnot ja näyttelyt

Opinnot