Kansanedustaja Juho Kaakinen syntyi Lumijoella vuonna 1896. Hän kävi kansakoulun jälkeen Limingan kansanopiston, jossa hän suoritti ylitutkinnon maanviljelysopissa, maanviljelyksen taloudessa sekä yhteiskuntaopissa.

Kansanopiston jälkeen Kaakinen alkoi viljellä Lumijoella maata. Hän oli innokas nuorisoseuramies ja toimi Lumijoen nuorisoseuran pitkäaikaisena puheenjohtajana sekä oli Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen liiton aktiivijäsen. Rehti maanviljelijä oli myös Lumijoen maamiesseuran tarmokas johtohahmo ja mukana kunnallispolitiikassa jo vuodesta 1918 alkaen. Kaakinen istui Lumijoen kunnanvaltuustossa ja oli myös valtuuston puheenjohtaja sekä jäsenenä useissa eri lautakunnissa. Vuonna 1917 hän oli perustamassa Lumijoen suojeluskuntaa ja oli muutenkin innokkaasti mukana suojeluskuntatyössä.

Nuorisoseuratyön ja kunnallispolitiikan ohella Kaakinen uurasti kaikella tarmollaan myös osuustoimintaliikkeessä. Hän oli Lumijoen Osuuskaupan hallituksen puheenjohtaja vuodesta 1923 kuolemaansa saakka. Vuodesta 1923 lähtien hän hoiti myös Lumijoen Osuusmeijerin tilintarkastajan virkaa ja edusti samalla Valion meijerissä ja Pellervo-Seurassa. Samana vuonna hän otti hoitaakseen konkurssikypsän sähköyhtiön Voima Oy Pöyryn toimitusjohtajan tehtävät ja nosti yhtiön jaloilleen. Noihin aikoihin hän oli myös Lumijoen Sähköosuuskunnan toimitusjohtaja. Lisäksi Kaakinen oli perustamassa Lumijoen Osuuskassaa. Lukuisten muiden luottamustoimiensa lisäksi hän kuului Limingan kansanopiston johtokuntaan. Kaakinen oli myös sanomalehti Liiton hallituksen puheenjohtaja vuosina 1929–1931 sekä lehden hallintoneuvoston jäsen ja johtokunnan puheenjohtaja.

Kunnallispolitiikan ohella Juho Kaakisen kiinnostus suuntautui myös valtakunnanpolitiikkaan. Hän oli mukana maalaisliiton järjestötyössä jo vuonna 1915 ja sittemmin maalaisliiton kansanedustajaehdokkaana useaan kertaan. Vuonna 1937 hän oli presidentin valitsijamiehenä, ja Kyösti Kallion tultua valituksi hän nousi ensimmäisenä varamiehenä eduskunnan jäseneksi. Ehdittyään toimia vain vajaan vuoden kansanedustajana Juho Kaakinen sairastui ja kuoli kesken edustajakautensa 10.4.1938.

talollinen Kaarlo Kaakinen ja Kreeta Okkonen

Lyyli Katariina Hiltula 1923–