Pentti Jyrkämä syntyi Viipurissa kauppias Johan August Suutarin ja Vilhelmiina Jääskeläisen poikana 16.6.1904. Hän kävi viisi luokkaa Viipurin suomalaista lyseota. Sen jälkeen hän meni 6.9.1922 farmasian oppilaaksi Viipurin III apteekkiin, missä hän palvelikin koko oppilasaikansa. Farmaseutin tutkinnon hän suoritti 21.12.1925. Hän jatkoi edelleen palveluaan Viipurin III apteekissa ja siirtyi sieltä Viipurin sotilasapteekkiin. Sieltä lähdettyään hän palveli Tampereen I apteekissa ja Lappeenrannan I apteekissa. Proviisorin tutkinnon hän suoritti 1.4.1932 arvosanalla laudatur 8/10. Tämä varsin korkea arvosana ilmeisesti vaikutti siihen, että hän sai oman apteekin jo v. 1933.

Hän palveli proviisorina Viipurin II ja VIII apteekeissa 1.5.1932 ja 22.12.1933 välisen ajan. Tämän jälkeen hän siirtyi perustamaansa uuteen Lavansaaren apteekkiin. Lavansaari kuului talvisodan aikana toimintansa lopettaneihin apteekkeihin, joiden haltijat yleensä saivat automaattisesti siirron johonkin uuteen apteekkiin muualla Suomessa. Pentti Jyrkämä ei ilmeisesti kuulunut kuitenkaan näihin siirrettyihin apteekkareihin, koskapa Kerttu Peldan ei häntä heidän joukossaan mainitse, vaan hän on normaalilla tavalla hakenut ja saanut Wiikinkosken jälkeen auki tulleen Pudasjärven apteekin. Ottaen huomioon hänen erinomaiset todistuksensa ja apteekkarin kokemuksensa se ei ollut mitenkään ihmeellistä.

Pudasjärvelle saapuessaan Pentti Jyrkämällä oli mukanaan vaimo Martta Jyrkämä o.s. Heikkilä, joka oli syntynyt 22.1.1905 ja joka oli koulutukseltaan farmaseutti, sekä tyttäret Eeva Kyllikki (s. 26.6.1935) ja Riitta Anneli (s. 4.9.1939). Avioliitto oli solmittu 13.12.1930, ja aviopuolisot olivat samalla solmineet avioehtosopimuksen, jonka mukaan Pentti Olavi Jyrkämällä ei ollut mitään avio-oikeutta vaimonsa Martan mihinkään omaisuuteen. Inkeri Rotonen, joka toimi oppilaana apteekissa silloin, kun se vaihtoi omistajaa, kertoi, että apteekki olisi siirtynyt kyllä Pentti Jyrkämän omistukseen jo ennen talvisotaa, mutta hän saapui perheineen Karkusta vasta huhtikuussa 1940.

Sekä Pentti Jyrkämä että Martta-rouva osallistuivat apteekkityöhön. Sisäkkö oli palkattu hoitamaan taloutta ja erikseen vielä lastenhoitaja hoitamaan tyttöjä. Verrattuna edeltäjäänsä, menevään ja moniin harrastuksiin itsensä sitoneeseen Wiikinkoskeen, Jyrkämä oli kovin hiljainen eläjä. Vaikka hän oli Lavansaaressa osallistunut kunnallispolitiikkaan hyvinkin paljon, Pudasjärvellä metsästys oli hänen ainoa harrastuksensa. Inkeri Kotosella oli sellainen muistikuva, että Jyrkämän sairaus, vatsasyöpä, alkoi hyvin pian tänne saapumisen jälkeen varjostaa hänen elämäänsä, sekä harrastuksia että työtä. Hän ei kuitenkaan antanut sille periksi vaan oli niin paljon mukana apteekin töissä kuin jaksoi ja kulki myös metsällä.

Muutamat toiset haastateltavat muistavat Pentti Jyrkämän hieman umpimielisenä mutta asiallisena miehenä, joka mielellään lähti metsälle aina, kun vain töiltään jouti ja kykeni. Heillä oli sellainen kuva, että mies pakeni metsään omia ongelmiaan. Sinne metsälle hän loppujen lopuksi kuolikin. Pekka Nevakivi muisteli, että kun hänen isänsä autoilija Reino Nevakivi kuoli, apteekkari Jyrkämä oli hautajaisissa mukana ja oli siellä rauhallisesti todennut: ”Minä olen sitten se seuraava lähtijä.” Noin viikon kuluttua siitä hän olikin vainajana. Hän oli lähtenyt Arvi Nevalan ja Jaakko Kotosen kanssa metsälle. Siellä ensiksi mainittu ja Jyrkämä olivat eksyneet. Metsässä harhaillessaan apteekkari oli väsynyt ja alkanut voida pahoin. Arvi Nevala oli tehnyt tulet ja laittanut havuista aluset ja pyytänyt tätä lepäämään, kunnes hän olisi hakenut apua. Mutta kun apu sitten tuli, Pentti Jyrkämä löytyikin kuolleena. Apteekkari Jyrkämä kuoli 24.9.1945.

kauppias Johan August Suutari ja Vilhelmiina Jääskeläinen

Martta Jyrkämä o.s. Heikkilä