Väinö Juustila syntyi maanviljelijän perheeseen Limingan Ketunmaan Juustilassa huhtikuussa 1884. Hän kävi kansakoulun ja aloitti sen jälkeen opinnot Oulun lyseossa, mutta heikko terveys pakotti hänet jättämään koulunkäynnin. Juustila palasi kotiin ja ryhtyi työskentelemään kotitilallaan. Hän antautui koko sydämestään tilan kehittämiseen ja osallistui sen ohella innokkaasti yhteiskunnallisiin ja aatteellisiin rientoihin. Sittemmin hän kävi Limingan kansanopiston 1901–02.

Lahjakas ja edustuskykyinen Juustila oli lennokas puhuja ja tuli pian tunnetuksi erityisesti innokkaana osuustoimintamiehenä. Hän saavutti paikkakunnalla yleistä luottamusta, joka näkyi myös hänelle uskotuissa toimissa: hän kuului mm. Limingan kunnanvaltuustoon, kunnallislautakuntaan, kansakoulun johtokuntaan, maanviljelyslainarahastoon ja Limingan kansanopiston johtokuntaan ja osallistui Limingan osuuskaupan hallintoon. Ennen muuta hän oli kuitenkin maanviljelijä, joka hoiti mallikelpoisesti kotitilaansa Limingan Ketunmaassa.

Väinö Juustila vaikutti myös laajemmin: hän kuului mm. Oulun osuuskauppapiiriin, Oulun läänin kotiteollisuusyhdistykseen, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton valtuuskuntaan ja Oulun Korkeakouluseuran keskustoimikuntaan. Osuustoimintaliikkeen yhteisten vakuutuslaitosten Tulenvaran, Elonvaran, Oman ja Pohjan hallintoneuvostojen jäsen hän oli niiden perustamisesta saakka. Juustila oli myös innokas nuorisoseuramies, joka oli antaumuksella mukana kotipitäjänsä nuorisoseuratyössä ja toimi sittemmin myös Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen liiton puheenjohtajana. Juustila oli myös kansanedustajana 1918–1922 Oulun läänin eteläisestä vaalipiiristä valittuna.

Tunnustuksena toimistaan Juustilalle myönnettiin Oulun läänin talousseuran satavuotisjuhlassa vuonna 1928 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki. Vuonna 1932 hän sai kunnallisneuvoksen arvonimen.

Väinö Juustila kuoli 27.1.1933. Muistosanoissa häntä kuvailtiin rehdiksi ja aitopohjalaiseksi talonpojaksi, ja mainittiin hänen olleen avarakatseinen ja toimelias käytännön mies, jolla oli terve taloudellinen vaisto.

maanviljelijä Juho Juustila ja Elisabet Pietilä

Anna Katariina Sohlo

Lähdeluettelo

• Kunnallisneuvos Väinö Juustila 17.4.1884–27.1.1933. Oulun läänin Talousseuran vuosikirja 1933, s. 7–8.
  • Väinö Juustila. Maa 1933, s. 69–70.
  • Eduskunta, Kansanedustajat 1907–