Joonas Huhtala syntyi maanviljelijän poikana Sievin Huhtalassa. Jo nuorena hänellä oli aikomus jatkaa isänsä tilanhoitoa, ja ammattitaitoaan hän kartutti käymällä Muhoksen maamieskoulun. Huhtala olisi halunnut jatkaa opintojaan, mutta vanhemmat eivät siihen tahtoneet myöntyä. Maamieskoulun opit näkyivät Huhtalan talossa. Joonas Huhtala tiettävästi toi koko kylään uuden tavan heinän kuivaamiseen, seivästyksen, koska kylässä alettiin puhua ”joonaksista”, kun tarkoitettiin heinäseipäitä. Myös Huhtalan navetta sisustettiin uuteen, ajanmukaiseen malliin. Vuonna 1925 Joonas Huhtala siirtyi Huhtalasta Asemakylälle. Omaa tilaansa hän hoiti mallikelpoisesti, ja tilalle hankittiin tuon ajan maatalouden uutuudet. Tila toimikin karjanhoidon harjoittelutilana.

Huhtala toimi varsinaisen ammattinsa ohella lukuisissa kunnallisissa luottamustoimissa. Kunnanvaltuuston jäsen hän oli 1929–30, 1934–36, 1937–43 sekä 1944–64, jolloin hän toimi kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Hän oli jäsenenä holhouslautakunnassa, raittiuslautakunnassa, kouluvaliokunnassa sekä kunnallisen sähkölaitoksen johtokunnassa. Huhtala toimi myös kunnan tuberkuloositoimikunnan sekä maanjako-oikeuden jäsenenä.

Joonas Huhtala oli mukana monessa kuntainliitossa. Hän oli mm. Kala- ja Pyhäjokilaaksojen kunnallisen B-mielisairaanhoitolaitoksen kuntainliiton liittovaltuuston puheenjohtaja sekä toimi Sievin kunnan edustajana Seinäjoen piirisairaalan liittovaltuustossa. Keski-Pohjanmaan maanviljelysseuran johtokuntaan Huhtala kuului 1917–61, minkä jälkeen hänet nimitettiin seuran kunniajäseneksi.

Joonas Huhtala oli ansioitunut osuuskauppamies. Hän oli Keski-Pohjanmaan osuuskaupan hallintoneuvoston jäsen 1929–57, lähes kolme vuosikymmentä. Hän toimi myös Sievin Asemaseudun maamiesseuran puheenjohtajana ja kuului Kannuksen karjanhoitokoulun johtokuntaan. Hän oli perustamassa Sievin Alapään rauhanyhdistystä ja toimi sen puheenjohtajana. Vakavana, uskonnollisena ja kaikkiin asioihin ja tilanteisiin harkitusti ja asiallisesti suhtautuvana Huhtala saavutti paikkakuntalaisten luottamuksen ja täyden kunnioituksen. Ansiokkaasta työstään eri luottamustoimissa Huhtala on saanut Maalaiskuntien Liiton, Maatalousseurojen keskusliiton ja SOK:n ansiomerkit, Kansakouluansiomerkin sekä Suomen Leijonan ritarikunnan ansiomerkin.

maanviljelijä Taavetti Huhtala ja Maria Magnuksentytär Korhonen

Puoliso

Sievissä 19.9.1915 Hilja Maria Petäjä, syntynyt 9.4.1895 Kannus, kuollut 9.2.1964 Sievi, vanhemmat talollinen Otto Petäjä ja Maria Sofia Pikku-Kangas