Fredrik Haapasaaren isä oli syntyisin Ullavasta, jossa oli laajalti tunnettuja seppiä; nämä takoivat muun muassa kirveitä ja puukkoja, selvästi myytäväksikin. Myös Kalajoella oli eteviä puukkoseppiä, etupäässä Helanderin suvun miehiä. Fredrik Haapasaaren innostus taontaan saattoi olla ullavalaisen isän perua, mutta hän kuuluu olleen myös Olli Helanderin oppilaana Kalajoella. Itsenäisenä seppänä hän toimi Alavieskassa, missä hän asui mäkitupalaisena Ylikäännänkylässä.

Alavieskasta kerrottiin 1887 myytävän puukkoja Helsinkiin asti; puukkoseppiä oli neljä, ja heistä Fredrik Haapasaari oli ”tunnettu parhaammaksi puukkosepäksi koko Suomen maassa”. Tätä oman kunnan miehen todistusta ei tarvitse uskoa kirjaimellisesti, mutta epäilemättä Haapasaari oli maan taitavimpia puukkoseppiä. Vuonna 1901 hänet mainittiin Suomen Teollisuuslehdessä etevänä seppänä, joka teki puukkoja käsityönä ja myi ne etupäässä Kalajoen markkinoilla. Kuinka suuri osuus Haapasaarella oli Alavieskan puukkoteollisuuden syntyyn, on vaikea arvioida, mutta hän lienee ollut joka tapauksessa hyvänä esikuvana toisille. Pian hänen kuoltuaan pitäjästä lueteltiin yksitoista puukontekijää.

talollinen Fredrik Matinpoika Haapala ja Anna Liisa Erkintytär

Puoliso

Kalajoella 1.12.1872 Anna Gustava Anttila, syntynyt 24.2.1843 Kalajoki, kuollut 26.12.1913 Alavieska, vanhemmat itsellinen Antti Erkinpoika Anttila (Törnvall) ja Susanna Fredrika Ranta-Pahikkala