Sigfrid Bonelius syntyi Rovaniemen kappalaisen perheeseen. Varmaa syntymävuotta ei ole tiedossa, mutta tiettävästi hän syntyi kuitenkin ennen vuotta 1673. Bonelius kävi triviaalikoulun Oulussa ja pääsi ylioppilaaksi Uppsalassa 24.8.1685. Aluksi hän toimi Rovaniemellä isänsä apulaisena. Kuusamon kappalaiseksi hänet nimitettiin vuonna 1699, mutta hän tuli Kuusamoon ilmeisesti vasta vuoden 1700 puolella.

Boneliuksen aika Kuusamossa oli monella tavoin vaikea. Koko maata ja myös Kuusamoa olivat koetelleet 1690-luvun suuret katovuodet ja niiden myötä nälkä ja taudit. 1700-luvun alkupuolella Suomessa riehui Suuri Pohjan sota ja isoviha. Kuusamo säilyi kuitenkin ilman sotatoimia, vaikka vihollisjoukkoja kierteli Pudasjärvellä saakka. Kirkkoherralla oli rauhan säilyttämisessä ratkaiseva osuus. Hän piti kielitaitoisena ihmisenä yllä yhteyksiä venäläiseen virkavaltaan, ennen kaikkea Kuolan voivodiin, ja sopi hänen kanssaan rajarauhan ylläpitämisestä. Vaikka sotatoimilta vältyttiinkin, lisäsivät ajan rauhattomuutta Kuusamossa kiertelevät pakolaiset, karanneet sotilaat sekä epämääräiset ja kurittomat kulkijat, jotka rosvosivat omaan laskuunsa rajan pinnassa sijaitsevia taloja.

Sigfrid Boneliuksen ajasta on niukasti kirjallisia lähteitä, sillä Kuusamon seurakunnan pappila paloi 1730 ja siihen asti säilynyt arkisto tuhoutui sen mukana. Heti virkaan astuttuaan hän ryhtyi ajamaan kappalaisen viran perustamista Inariin, joka syrjäisen sijaintinsa vuoksi oli tuottanut päänvaivaa Kuusamon papistolle. Vaikean ajan ja tiukan rahatilanteen vuoksi Boneliuksen anomus kuitenkin hylättiin.

Virassaan Sigfrid Bonelius pyrki edistämään ja valvomaan sekä lukutaitoa että lappalaisten suomen kielen taitoa seurakunnassaan. Hänellä oli tiettävästi myös tapana palkata syrjäisille seuduille sananselittäjiä, kun ei enää itse jaksanut tehdä matkoja seurakunnassaan. Viimeisiksi vuosikseen Bonelius sai avukseen vävynsä, Kajaanin vt. kirkkoherran Olof Juneliuksen. Kirkkoherra Sigfrid Bonelius kuoli Kuusamossa vuonna 1715.

kappalainen Sigfrid Bonelius ja Juliana Nilsdotter

Anna Tawast