Sakari Ainali syntyi Sillantakasen talossa Himangan Ainalin kylässä. Koti oli maanviljelystila, ja eläminen perustui siellä suurimmaksi osaksi luontaistalouteen. Lasten ollessa alaikäisiä äiti kuoli. Sakari oli lapsista vanhin, ja kun hän oli 19-vuotias, meni isä toisen kerran naimisiin. Tämä ei ollut Sakarille mieleen ja hän sanoi veljelleen Oskarille lähtevänsä Amerikkaan. Sinne hän lähtikin 1893. Matkarahaa hän sai isältään 500 mk ja evästä kotoaan mahdollisimman paljon.

Matkatoverit olivat välillä ihmetelleet, kun Sakari ei ollut raaskinut ostaa itselleen juuri mitään, kuten toiset olivat tehneet. Viikkoja kestäneen matkan jälkeen oli haastattelu ja tulotarkastus. Tulijoilla olisi pitänyt olla jokin tietty summa maihinnousurahaa. Vuorollaan sitä oli kysytty Sakariltakin. Hän oli vastannut, että hänellä on kymmenentuhatta markkaa. Tosiasiassa hänellä oli vain 50 penniä, mutta näin hän pääsi maihin. Matka jatkui Etelä-Dakotaan Black Hillsin vuoristoon Lead-nimiseen kaupunkiin. Siellä oli ja on vieläkin kultakaivos. Sinne Sakari pääsi töihin. Vaikka hänellä oli vain kaksi viikkoa kiertokoulua ja rippikoulu koulupohjanaan, niin hän halusi oppia siellä ”enkeskaa” ja myös oppi niin, että tuli toimeen. Työssään hän kohosi työnjohtajaksi.

Amerikassa Sakari avioitui Etelä-Pohjanmaalta tulleen Maria Leppilaakson kanssa. Kotimaa oli kuitenkin mielessä ja Matti-isän kutsu Ainalin kylälle. Loppuvuodesta 1902 perhe muutti takaisin Suomeen ja ensin Ainalin kylälle. Seuraavana kesänä tulivat kovat koettelemukset. Kaikki perheen kolme lasta kuolivat viikon sisällä silloin raivonneeseen tulirokkoon. Sakari ja Emilia muuttivat 1903 Himangan kirkonkylälle, josta he olivat ostaneet pienen maatilan. Asuttuaan aluksi pienessä mökissä he vuonna 1904 rakensivat uuden asunnon, joka sijaitsi nykyisen Joensuun kaupan kohdalla. Samana vuonna Sakari Ainali sai uskonnollisen herätyksen; hän lähti parannuksen askelille ja sai uskon lahjan. Vuonna 1906 hän alkoi saarnatoiminnan ja oli lestadiolaisen lähetystoimen palveluksessa toiminnanjohtajana 1906–13 liikkuen eri puolilla maata. Saarnatoimi jatkui kuolemaan saakka, vuoteen 1938.

Sakari Ainali oli perustamassa Himangan Saha ja Mylly -osuuskuntaa vuonna 1911. Hän oli osuuskunnan johtajana 1911–18 ja hallituksen jäsenenä 1919–23, välillä tilintarkastajana ja sitten uudelleen hallituksen jäsenenä vuoteen 1934. Sakari Ainalin yhteiskunnallinen toiminta alkoi Himangan kunnan luottamustehtävissä. Hän oli kuntakokouksen puheenjohtajana 1910–19 ja kunnanvaltuuston puheenjohtajana 1920–21 ja jäsenenä 1922–26 sekä 1936–38. Hän oli perustamassa osuuskauppaa ja säästöpankkia Himangalle 1914. Vuonna 1924 Sakari Ainali valittiin kansanedustajaksi Oulun läänin eteläisestä vaalipiiristä. Toisen kerran samasta vaalipiiristä hänet valittiin 1927. Jouko Tolonen kirjoittaa väitöskirjassaan 1988, että Sakari Ainali oli näissä vaaleissa kokoomuspuolueen ääniharava. Vuoden 1929 vaaleissa Sakari Ainali joutui kovan arvostelun kohteeksi suhtautumisestaan taidepohjaisen kulttuurin kuten esim. oopperan määrärahoihin. Hänet leimattiin myös naispappeuden vastustajaksi, ja eräitä muita ehdokkaita pidettiin Ainalia sivistyneempinä. Hän jäi näissä vaaleissa valitsematta, mutta kun eduskunnan hajottamisen vuoksi pidettiin uudet vaalit jo vuonna 1930, valittiin Ainali samasta vaalipiiristä kuin aikaisemmin. Tämä kansanedustajakausi kesti vuoteen 1933. Kirkolliskokouksen jäseneksi Ainali valittiin 1928. Siellä hän kuului mm. virsikirjavaliokuntaan.

1934–35 Sakari Ainali oli vuoden saarnamatkalla USA:ssa. Vuodet 1932–35 olivat Sakari Ainalin elämässä raskaita ja murheellisia. Oli kuoleman surua, kun vaimo ja kolme lasta kuolivat. Viimeisenä kuoli juuri papiksi valmistunut Arvo-poika, josta isä toivoi työnsä jatkajaa Jumalan valtakunnan työvainiolle. Sakari Ainalin terveys alkoi horjua edellä kerrotun jälkeen, ja lisäksi tuli surua oman herätysliikkeen (lestadiolaisuus) hajaannuksen vuoksi. Perheeseen syntyi 13 lasta, ja kahdeksasta Sakari Ainali joutui luopumaan ennen 1938 tapahtunutta kuolemaansa.

Matti Ainali ja Briitu Isopahkala

Puoliso

USA:n Etelä-Dakotan Leadissä 3.12.1898 Maria Emilia Leppilaakso, syntynyt 23.6.1876 Isokyrö, kuollut 29.11.1932 Himanka, vanhemmat Jaakko Jaakonpoika Leppilaakso ja Maria Kreeta Kyndberg