Haapajärvelle Savosta 1543 muuttaneen Pekka Rautian veli Lauri Rautia perusti 1560-luvulla Katteluksen tilan. Vuonna 1607 Lauri Rautian pojat Heikki ja Lauri jakoivat tilan, jolloin Heikin talosta tuli Kattelus, kun Laurin talo sai nimen Laurikkala.

Juho Kattelus harrasti voimakasta maataloutta Katteluksen tilalla. 1890-luvulla talon pihapiiri sai toisen rakennuksen, josta tuli tilan päärakennus. Rakennus siirrettiin paikalle Harjunniemestä. Järven rannan suuntaisesti rakennetussa päärakennuksessa muun muassa istuttiin käräjiä.

[Kuva: Katteluksen tila vuonna 1915]
Katteluksen tilan päärakennukset vuonna 1915.

Sivurakennukseksi jääneessä vanhassa asuinrakennuksessa Nikolai ja Alviina Kutvonen avasivat 1896 maakaupan, joka kuitenkin ajautui konkurssiin, ja kauppa jäi Juho ja Tilda Kattelukselle. Leskeksi jäänyt Tilda Kattelus möi kaupan tavaravaraston ja vuokrasi huoneen 1.9.1907 perustetulle Haapajärven Osuuskaupalle, joka teki tarvittavat remontit liikehuoneessa sekä varastorakennuksissa ja avasi talossa osuuskaupan ensimmäisen myymälän 2.12.1907. Ensimmäinen johtaja oli Kaarlo I. Tuominen. Osuuskauppa hankki oman talon jo vuonna 1909.

Katteluksen tila siirtyi 1920-luvulla Haapajärven apteekkarin Uuno Bäckin ja hänen vaimonsa Ella Bäckin omistukseen. Vuonna 1931 talossa tehtiin mittavia remontointitöitä. Päärakennus sai pihan puolelle komean lasikuistin. Herraskaista vivahdetta talo sai, kun voimakastahtoinen Ella-rouva vaati pylväikkökuistin talon järven puoleiselle sivulle. Kuistin teki rouvan tahdon mukaisena kirvesmies Otto Paananen poikansa Eino Paanasen avustamana.

Leskeksi jäänyt apteekkari Ella Bäck asui pitkään yksinään Katteluksen päärakennuksessa. Sivurakennuksessa sentään oli vuokralaisia. Perikunta möi talon 1960-luvulla kapteeni evp. Eino Pyhtilälle ja hänen vaimolleen Tiitonrannan koulun opettajalle Alma Pyhtilälle. Talossa oli vilkasta seuraelämää kuten Bäckienkin aikana. Puutarha järven rannassa sai myös hyvää huolenpitoa.

[Kuva: Kattelus nykyään]

Eino Pyhtilän kuoleman jälkeen taloa hallitsi perikunta sekä toinen vaimo Helmi Pyhtilä. Talo ehti hoidon puutteessa rappeutua aika pahasti ja oli lopulta päärakennuksen osalta autiona. Haapajärvi-Seura ry:n perinnekulttuuritoimikunta teki aloitteita kaupungille ja kotiseutuyhdistyksen johtokunnalle, että talo hankittaisiin kaupungin omistukseen ja että siitä tehtäisiin kotiseututalo. Suuret remontointi- ja ylläpitokustannukset tulivat hankkeen esteeksi. Onneksi Tiivi Oy:n johtaja Eero Niskanen innostui ostamaan purkutuomiolla olleen talon ja teki talossa perusteellisen entisöintiremontin 1980-luvun lopulla.

Maaliskuussa 2004 Kataran kuntoutuspalvelut ky osti Katteluksen, ja nykyään siinä toimii perhekoti Kukkakehä.