Historia elää parhaiten tarinana
”Historia elää parhaiten tarinana kaikenikäisten ja kaikentasoisten ihmisten keskuudessa.”
Tämä sanonta on peräisin englantilaisilta, mutta se soveltunee myös suomalaisiin. Me kaikki kuuntelemme ja luemme mielellämme tarinoita.
Tämä sivusto sisältää asutus- ja sotatarinoita Pohjois-Pohjanmaan alkuvaiheista 1500-luvun loppuun asti. Ne ovat siten pohjoispohjalaisen tarinaperinteen vanhinta osaa ja kertovat alkuperäisten pohjoispohjalaisten juurista. Osa niistä on entisaikojen ihmisten mielikuvituksen tuotetta tai kulkutarinoiden paikallisia sovellutuksia, mutta suuressa osassa on myös todenperäistä tietoa tarinaksi muuntuneena. Mukana on myös tutkimusten pohjalta tehtyjä tosipohjaisia kertomuksia sekä taustojen historiallista selvittelyä.
Tämän julkaisun tarina-aineisto on pienistä palasista kerätty. Varmastikaan kaikki hyvät tarinat eivät ole osuneet haaviini monta vuotta kestäneen keruutyöni aikana. Mutta sen lopussa uuden aineiston löytyminen jäi niin vähäiseksi, että uskallan tulokseni jo julkistaa. Luulen, että monia julkaisukelpoisia tarinoita on eri sukujen kätköissä.
Asutushistoriasta löytyy paljon sellaista suullista historiaa, jossa vain lyhyesti todetaan yksi tai kaksi asiaa, esimerkiksi että Haukiputaan ensimmäinen asukas oli ryssä, joka kalasti simppuja nykyisen Simppulan paikalla. Tällaista suppeaa tietoa ei tämä kokoelma juuri sisällä, sillä kaikissa mukaan kelpuutetuissa tarinoissa on kerronnallinen juoni. Jos samasta aiheesta on monta versiota, olen niistä valinnut mielestäni parhaimman.
Monet sotatarinat olisivat jääneet tähän teokseen kovin irrallisiksi historiallisesta yhteydestään, mistä syystä sijoitin ne aikajärjestykseen. Kronologisessa järjestyksessä luettuna ne antavat melko yhtenäisen kokonaiskuvan. Edeltävistä kertomuksista saa siis hyvää taustatietoa. Esimerkiksi Pekka Vesaisen sissiretket irrallisesti luettuna voivat joutua väärään valoon. Hänen toimensa tulevat ymmärrettäviksi, kun edellisissä tarinoissa on kerrottu, mitä aikaisemmin oli tapahtunut.
Jokaisen tarinan jälkeen olen merkinnyt yhden tai useamman lähteen, muutamien yhteyteen olen kirjoittanut lisätietoa. Toivon lukijalle nautinnollisia ja opettavaisia lukuhetkiä.
Haukiputaalla, joulun alla 1997
Martti Asunmaa
historian didaktiikan lehtori
Lähdeluettelo
(Mainittu lähteet, joista on useita lainauksia; muut ovat tekstissä.)
- Ganander, Christfrid. Mythologia Fennica. Frenckellska Boktryckeriet. Turku 1789.
- Faravidin maa. Pohjois-Suomen historia. Toimittanut Kyösti Julku. Pohjois-Suomen Historiallinen Yhdistys. Kustannusosakeyhtiö Pohjoinen. Oulu 1985.
- Haapavesi ennen ja nyt I. Haapaveden nuorisoseurapiiri. Lahden kirjapaino- ja sanomalehti-osakeyhtiö 1948.
- Huurre, Matti ja Vahtola, Jouko. Oulujokilaakson historia. Kivikaudelta vuoteen 1865. Osakeyhtiö Liiton Kirjapaino. Oulu 1991.
- Joukahainen. 7. vihko. Pohjalais-Osakunta. Helsinki 1873.
- Julku, Kyösti. Suomen itärajan synty. Studia historica septentrionalia 10. Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys. Rovaniemi 1987.
- Julku, Kyösti. Kvenland-Kainuunmaa. Studia historica septentrionalia 11. Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys. Kustannusosakeyhtiö Pohjoinen. Oulu 1986.
- Liminka 1477–1977. Toimittanut Seija Korte. Limingan kunta ja seurakunta. Oy Liiton Kirjapaino. Oulu 1977.
- Kortesalmi, J. Juhani. Vanha Kuusamon kertoo. Kuusamon historia III. Helsingin liikekirjapaino 1964.
- Luukko, Armas. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin keskiaika sekä 1500-luku. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin historia II. Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto ja Lapin maakuntaliitto. Liiton kirjapaino. Oulu 1954.
- Paulaharju, Ahti. Oulun Linna. WSOY Porvoo 1968.
- Paulaharju, Samuli. Wanha Raahe. Helsinki 1925.
- Pohjois-Pohjanmaan maakuntalukemisto. Toim. Kalevi Rousti ja Erkki Tuomikoski. Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton julkaisuja. Otava 1959.
- Pyhäjärven kotiseutujulkaisu 1 ja 2. Pyhäjärvi-seura. Iisalmi 1952 ja 1962.
- Rantsila kotiseutumme. Koonnut Elsa Punkeri. Rantsila-seura 1958.
- Simonsuuri, Lauri. Myyttisiä tarinoita. SKS 1947.
- Simonsuuri, Lauri. Kotiseudun tarinoita. SKS. Gummerus 1984.
- Snellman, A. H. Oulun kihlakunta. Muinaistieteellisiä ja historiallisia lehtiä. Oulu 1887.
- Suomela, L. J. Hailuodon entisiä vaiheita. Kaleva. Oulu 1967.
- Suomenmaa IX. WSOY 1929.
- Suur-Pyhäjoen historia vanhimmista ajoista 1860-luvulle. Kirjoittaneet Huikari, Olavi & Huurre, Matti & Matinolli, Eero. Suur-Pyhäjoen historiatoimikunta 1969.
- Valkean kaupungin vaiheet. Oulun historiaa. Studia historica septentrionalia 13. Pohjois-Suomen Historiallinen Yhdistys 1987.
- Ylikangas, Heikki. Nuijasota. Otava 1977.
- Ylivieskan kirja. Toimittaneet Harju, Aaro & Laitinen, Erkki. Ylivieskan kaupunki ja seurakunta 1981.
- Katso myös Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston luettelo kotiseutukirjallisuudesta Kymmenen virran maata. Laatinut Irma Kyrki 1997.
- Suomen kansanrunousarkisto